Geuldal Wandelmarathon

GEULDALWANDELMARATHON op zaterdag 7 oktober 2017

Inschrijven Geuldal Wandelmarathon 2017


Parkeer info voor de komende tocht: 
Toegangswegen: via Provincialeweg Vroenhof, Putweg, Krommesteeg naar parkeerplaats voetbalterrein Lason, 300 meter lopen langs oud tennisterrein dan voetpad naar Geulhemermolen.

Parkeren.jpg

Een avontuurlijke wandeling langs de Geul van bron tot bijna monding

De Geuldalwandelmarathon is een wandeling door het dal van de Geul vanaf de bron in de omgeving van Eynatten tot bijna aan de monding in Geulhem/Berg en Terblijt. De Geul is een bronriviertje en ontspringt in een kelder bij een boer in Eynatten. De wandelaars van de hele marathon (42 km) en de halve marathon (21 km) met start in België, starten in Hauset en zij zoeken het prille begin van de Geul op. Een onschuldig stroompje water ontwikkelt zich tot een steeds grotere stroom. De Geul is mede de schepper van het fraaie Geuldal. Het kronkelend gedrag van het riviertje geeft de Geuldalwandelmarathon veel afwisseling en de nodige charme. Het is een genot voor natuurliefhebbers en wandelaars om dit dal te doorkruisen. Dit gebied, ook wel de Ostkantons geheten, was vroeger Duits gebied wat te merken is aan de bouwstijl in dit gebied en de voertaal die hier nog steeds Duits is. Onderweg passeren de wandelaars enkele markante punten, zoals de Hammerbrücke een spoorwegbrug, die de 2 dalen bij Hergenrath verbindt voor het treinverkeer. Een imposant bouwwerk over het Geuldal, dat begin vorige eeuw is gebouwd. In het plaatsje Hergenrath bevindt zich de eerste rust. Na de rust wandelt men door een bos met aan de voet van een steile rotsformatie de kabbelende Geul. Boven op de rotsformatie torent de Emmaburcht boven de kruinen van het bos uit en waakt over de stad “La Calamine” of Kelmis. Verder gaat het door dit bos met smalle bospaadjes om even later door een weiland de afdaling te nemen met een fraai uitzicht over “La Calamine”. Daarbij passeren de wandelaars de Sint Rochuskapel, steken een drukke weg over en komen in een natuurgebied langs de kronkelende Geul richting Moresnet.

Moresnet is van oudsher een bedevaartsoord met haar mooie staties in een prachtige tuin. In Moresnet wandelt men onder de hoge spoorbrug door, die thans geheel gerenoveerd is. Deze stamt uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog en de spoorlijn verbindt Luik met Aken. De tocht langs de Geul gaat verder door weilanden en bospaden tot in zaal AMTF in Plombières de volgende rustplaats bereikt wordt. Plombières (plomb is lood/Blei) ontleent zijn naam aan de “Bleiberg” waar zich, in het verleden, zink- en loodmijnen bevonden. Het zinkviooltje vindt hier ook zijn oorsprong en treft men nog steeds langs de oevers van de Geul aan.

Na de rust in Plombières volgt men de Geul door bossen en weilanden naar Sippenaeken, waar na het passeren van de camping “du Vieux Moulin” de grens overgestoken wordt en men weer op Nederlands grondgebied komt. Daar gaat het verder langs de Geul voorbij de Heijmans groeve en de Volmolen naar Epen. In het gemeenschapshuis ‘t Patronaat bevindt zich de volgende rust en daar is tevens de finish voor de halve marathon met start in Hauset. Hier bestaat ook de mogelijkheid om voor de halve marathon Epen naar Berg en Terblijt te starten. Van hieruit gaat het verder langs de Geul, door weilanden die via de vele stegels met elkaar in verbinding staan en heeft men een prachtig uitzicht op de plaatsen Epen en Mechelen, die tegen het hellend groen omzoomd worden door zwart-witte vakwerkhuizen. In Mechelen gaat het even door het dorp om via een smal voetpad de Geul weer op te zoeken. In Partij waar men de weilanden verlaat, volgt men de Geul naar de Bek, om vervolgens Gulpen te bereiken, waar in café Paddock de voorlaatste rustplaats is ingericht. Vanuit Gulpen gaat het via het gehucht Beertsenhoven en Stokhem over een smal voetpad langs de Geul richting Schin op Geul. Waar de “Gronselerput” in de Geul stroomt, is men aan de voet van de beruchte Keutenberg, die echter niet beklommen hoeft te worden. Via Engwegen bereikt men voor een laatste rustpauze Schin op Geul, waar de andere oever van de Geul wordt opgezocht. Langs de kastelen “Gen Hoes”, “Schaloen” en “Oost” wordt Valkenburg bereikt. De laatste etappe gaat via het centrum van Valkenburg door het Geuldal en om tenslotte te eindigen (zonder laatste klim zoals vorige jaren) bij de Geulhemermolen in Geulhem/Berg en Terblijt.

Naar de startplaatsen Hauset, Epen en Stokhem (Rabo kwart marathon) is busvervoer mogelijk. Dit kan uitsluitend via voorinschrijving op de website worden gereserveerd. Voorinschrijving is mogelijk tot en met 2 oktober 2017. U kunt ook op 7 oktober inschrijven in het startlokaal, dan kan echter geen garantie worden gegeven over een plaats in de bus die naar de respectievelijke startplaats rijdt. De bussen van Berg naar Hauset vertrekken tussen 6.10 en 6.30 uur en om 7.30 uur (42 km), van Epen naar Hauset (21 km) om 8.00 uur. Om 9.30 uur vertrekt de bus van Berg naar Epen voor de 21 km en om 10.05 uur vertrekt tenslotte de bus van Berg naar Stokhem voor de Rabo kwart marathon van 10,5 km.

Starttijden (zonder busreis):

Onderstaand een mooie diashow van onze trouwe wandelaar Ad Groothedde.

Terug naar overzicht

vOOR MEER INFORMATIE NEEM GERUST VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP

Klik hier
Website powered by Ondernemerswebsites.nl.